HELAFTEN

Kyläpeli er en kulturell helaften som starter på Halti med en egen barneforestilling, deretter blir publikum transportert i busser opp Reisadalen. På bussen og på stoppesteder får publikum oppleve kvensk kultur og språk, og vil inviteres til å leve seg inn i den tiden spelet har sitt utspring. Kyläpelis hovedscene er på Ovi Raishiin. Publikum går av bussen i Dronningstøa i Saraelv, her starter spelforestillinga "Mun Kultani" der mer enn 50 skuespillere i alle aldre formidler Reisadalens egen historie gjennom sang, musikk og fortelling. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke på Ovi Raishiin, før bussen tar publikum med tilbake til Storslett.

VERSJON 2019

Også i år blir det endringer! Vi har inngått samarbeid med Tornedalsteateret i Pajala, og har fått ny regissør - teaterleder Nellie Skogsberg skal sammen med teatersjef Erling Fredriksson ha ansvar for regi og musikk. Spennende både for medvirkende og publikum!

Spelstarten på Halti bli helt ny! Våre dyktige barneskuespillere ønsker mer plass, de vil gjerne ta et større ansvar og få større utfordringer som skuespillere. Det er en fantastisk innstilling! Vi har tatt de på ordet og gleder oss til å se hva de vil dele med oss på Halti.

På Tørfoss kvengård får vi i år lære mer om smedkunst, i tillegg vil 8. klasse fra Storslett skole bidra med kvensk sang og musikk. Og på bussturen opp Reisadalen vet du aldri hva som kan skje!

Hva med et helt spesielt Kyläpeli-minne?
Kunstneren Åsne Kummeneje Mellem deltar på Kyläpeli med et fotokunstprosjekt. Du kan få tatt et flott, profesjonelt portrett av deg selv med analogt kamera - på gammeldags vis. Du kan få portrett av deg selv alene eller sammen med noen. Bildene kan du få tilsendt i etterkant.

Portrettene vil være del av et felles portrett av alle som er med på landsbyspelet: både publikum og skuespillere, og alle som ønsker oppfordres til å delta.

Link til årets rolleliste: MEDVIRKENDE 2019
Link til årets plakat: PLAKAT 2019

MUN KULTANI

Underjordiske Vanha-Riikka tar flokken sin med til menneskenes verden for å lære om de overjordiske. Akkurat denne dagen skjer det uventede ting på markedet - det dukker opp en fremmed spillemann blant bygdefolket. Og når predikanten snur ryggen til, prøver to lokale helter å slå seg opp på ulovlig virksomhet.

Vennskap, kjærlighet, tro og overtro smelter sammen med livet skyggesider i denne forestillingen basert på Reisadalens egen historie. 

MER OM HISTORIEN BAK 

”En handling i barmhjertighetens navn”, sa Læstadius. Men myndighetene i Norge og Sverige beskylder samiske familier for menneskehandel, de sier de samiske familiene kjøper unger fra nødstilte familier i Tornedalen, tar ungene med over til Ruija der de selger dem som tjenere til befolkninga. 

Brødrene Erkki og Vilhelm var født i Tornedalen rundt 1830, men ble skilt da de var små. Erkki ble sendt til Ruija for å få et bedre liv, mens lillebror Vilhelm ble værende hos moren. På dødsleiet ber moren den yngste broren hjelpe henne å finne Erkki - som er vokst opp i Reisadalen.

BILDER

Fotograf Angelika Goldmann har foreviget urframføringen av Kyläpeli 2017 og 2018. Her finner du noen av bildene: BILDEGALLERI 2017 og BILDEGALLERI 2018